Kontynuując rozpoczęty temat wakacyjny we wtorek – czy znasz swój obowiązek, jako pracodawcy, w czasie upałów?
Według Kodeksu Pracy i Przepisów BHP Twoim obowiązkiem jest zapewnić pracownikowi dostępu do napojów oraz posiłków.
① Napoje należy przygotować dla pracowników:
• pracujących na otwartym terenie w temperaturze poniżej 10° lub powyżej 25°,
• pracujących w pomieszczeniach, gdzie temperatura przekracza 28°,
• pracujących fizycznie, których wydatek energetyczny przekracza 1500 kcal dla mężczyzn i 1000 kcal dla kobiet.
② Posiłek należy przygotować dla pracowników:
• pracujących fizycznie na otwartym terenie, których wydatek energetyczny przekracza 2000 kcal dla mężczyzn i 1100 kcal dla kobiet,
• pracujących fizycznie w pomieszczeniu zamkniętym, których wydatek energetyczny przekracza 1500 kcal dla mężczyzn i 1000 kcal dla kobiet,
• pracujących pod ziemią.
Oprócz tego są też prawa, z których możesz skorzystać:
• możesz podjąć decyzję o skróceniu czasu pracy swojego pracownika, ale nie możesz z tego tytułu potrącić mu z pensji tego wolnego czasu,
• możesz zamontować klimatyzator, który obniżać będzie temperaturę w pomieszczeniu, ale wtedy zobowiązujesz się do dokonywania przeglądów na czas, czyszczenia czy odgrzybiania,
• zamiast klimatyzatorów możesz zaopatrzyć miejsce pracy w wiatrak lub wentylator.